Vitamín E

Význam
- ako biologický antioxidant chráni bunky pred starnutím a voľnými radikálmi
- spolu s vitamínom C a vitamínmi skupiny B je skvelým prostriedkom proti vyčerpanosti
- účinný pri reume, problémoch s kĺbovými chrupavkami a spojivovým tkanivom
- znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čím podporuje zdravie srdcovo- cievneho systému
- zastáva úlohy dôležité pre správne trávenie a metabolizmus tukov.
- znižuje tvorbu krvných zrazenín

Zdroj: vajíčka, mlieko, mäso, rastlinné oleje lisované za studena, orechy (vlašské, mandle, pistácie aj arašidy), zelená listová zelenina, obilie a strukoviny (kukurica, slnečnica, šošovica, fazuľa)

Denná potreba:
Odporúčaná denná dávka pre deti je 5 – 12 mg a pre dospelých 12 – 16 mg

Táto stránka používa cookies. Viac info